1934 Lagonda Rapier
Beschrijving
Haast uitgestorven pre-selector versnellingsbak!
Heeft in 2020 revisie van de versnellingsbak gehad bij erkend specialist
Naar verluidt slechts 516 ooit gebouwd
Komt met originele boekjes en een echtheidscertificaat
Lagonda maakte sinds 1906 motorfietsen, vervolgens driewielers en al snel ging het ook fantastische wagens bouwen die voorzien zijn van een bijna overdaad aan luxe. Het merk veroorzaakte in zijn geschiedenis ettelijke malen consternatie met hun prestigieuze ontwerpen.
In 1907 komt de eerste Lagonda-wagen op de markt, na een jaar met succes motorfietsen en driewielers te bouwen besluit de zielsvader van het luxemerk om wagens te bouwen, niet zomaar wagens namelijk.
De eerste Lagonda-vierwieler was een automobiel van formaat met 20 pk, zes cilinders en veel gelijkenissen met een koets. De eerste Lagonda verkoopt goed in Rusland, simpelweg omdat ie daar eerst werd gepromoot. Nadat Lagonda had geteerd op een Russische afzetmarkt was het tijd om uit te breiden, maar dat plan werd gestaakt door de Eerste Wereldoorlog. Tijdens die oorlog gaat Lagonda handmunitie produceren.
In het interbellum zingt Lagonda de hoogmis; ze brengen wagens op de markt die in die tijdsgeest enkel met superlatieven te beschrijven waren en soms zelfs niet geheel passen in hedendaagse autostandaarden: in 1933 bood Lagonda één van zijn wagens aan met een 8-traps versnellingsbak van het bekende Maybach, in 1934 komt een kleine sportwagen op de markt met een uniek pre-selector versnellingsbak en 1939 komt het Britse merk op de markt met Lagonda ‘Rapide’, voorzien een 4,5 liter grote V12-motor, goed voor een vermogen van 200 pk en een topsnelheid van 169 kilometer per uur, absoluut ongezien in die tijd.
Na de Tweede Wereldoorlog, waarin Lagonda opnieuw de métier van het handmunitiebouwen opgepikt had, wordt Lagonda overgenomen door Aston Martin. Nieuw bestuur brengt nieuwe wind en nieuwe ideeën, Lagonda volgt de trends van dichtbij, hun eigen stijl blijft weliswaar kenmerkend, onderscheidend en uniek. Ook kenmerkend zijn de kleine oplages waarin elke Lagonda verschijnt.
Sinds Aston Martins overname verschenen amper vijf modellen van Lagonda op de markt. In 2016 rolde de laatste van de band, een eerste elektrische Lagonda staat gepland om te verschijnen in 2025.
Lagonda kent een unieke geschiedenis, massaproductie was niet voor hen weggelegd, dat siert ook de wagens, die grossieren van hoogwaardigheid en prestige.
Lagonda Rapier
In 1934 komt Lagonda met een kleiner model op de markt, de Rapier. Voor de Rapier werd een kleine, maar voor die tijd erg krachtige 1,1L-viercilindermotor ontworpen die werd bediend met een zogenaamde pre-selector versnellingsbak; een versnellingsbak waarbij de bestuurder eerst de gewenste versnelling kiest en vervolgens het koppelingspedaal vloert, de wagen doet de rest. Verder zijn semi-elliptische veren en frictieveren gemonteerd op de wielen. Mechanisch was de Rapier absoluut mee met z’n tijd.
De productie tijdens het eerste productiejaar neemt Lagonda voor eigen rekening, de productie van de motor wordt wel uitbesteed. In 1935 wordt Lagonda overgenomen en voortaan wordt de koetswerkuitvoering ook uitbesteed, wat zorgt voor verscheidene uitvoeringen van de Rapier.
Van de Rapier worden van 1934 tot het einde van de productie in 1938 naar verluidt slechts 516 exemplaren gebouwd. Voor de verzamelaar is ie dus een absoluut summum.
Technische gegevens:
Carrosserie
Lengte (cm): 351
Breedte (cm): 146
Wielbasis (cm): 254
Gewicht (kg): 864
Mechaniek
Motor: 1104 cc viercilindermotor voorin
Kleppen: 8, DOHC
Benzinesysteem: 2 SU-carburators
Versnellingsbak: 4-traps pre-selector versnellingsbak Wilson
Overbrenging: RWD
Rechts gestuurd
Maximum vermogen: 50 pk (37 kW) bij 5400 t/m
Topsnelheid: 116 km/u
**vraag ons expertiseverslag via e-mail voor alle details in alle transparantie**
Verkoper
Steenweg op Deinze 51C
9880 Aalter
Belgiƫ
+32472401338