Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1968 BMW Glas V8

1968 BMW Glas V8

bieden vanaf € 25.000
Delen

Advertentie

Referentie
TKV-380000
Publicatie
19-10-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Glas V8
Bouwjaar
1968
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 25.000

Beschrijving

GESCHIEDENIS
De Glas Coupé, bijgenaamd 'Glaserati' omdat het Frua-ontwerp veel van dezelfde thema's vertoont als de Maserati's uit die tijd, is een van de zeldzamere BMW's die u waarschijnlijk tegenkomt.

De Glas werd in 1965 op de IAA in Frankfurt gelanceerd en de V8 gaf hem de kracht om zijn uiterlijk te ondersteunen met een topsnelheid van iets meer dan drie kilometer per minuut, wat destijds ruim voldoende was.
Interessant genoeg is de inhoud van de 150 pk-motor precies twee keer zo groot als die van de 1290 cc viercilindermotor van het bedrijf, wat niet verrassend is omdat ze er twee aan elkaar hebben geregen om een V8 te maken en zo geld te besparen.

De veranderingen hadden een prijs en 1967 was het jaar dat BMW het bedrijf kocht om het te redden van een bijna zekere ondergang. Het voegde zijn embleem toe aan de motorkap en de auto werd de BMW-Glas 3000 V8. In tegenstelling tot de versie met kleinere motor was de algehele BMW-branding minimaal.

Tegen de tijd dat de productie in 1968 eindigde, waren er 277 van de vroege versie en 389 van de drieliter gebouwd. Het Glas Registry in Duitsland gelooft dat er misschien maar 150 zijn overgebleven.

OVERZICHT
Dit ongelooflijk zeldzame stukje BMW-geschiedenis is de afgelopen 35 jaar in het beheer van de verkoper geweest. Professioneel gerestaureerd in 2009 door Classic Restorations Ltd van Alyth in Perthshire, is het afgewerkt in metallic blauw en is de originele V8-motor vervangen door een BMW M30 2,8-liter zescilindermotor uit de E12 5-serie auto's.

Tegelijkertijd werden een handgeschakelde vijfversnellingsbak, een elektronisch ontstekingssysteem en een elektrische brandstofpomp toegevoegd, en verdere modificaties omvatten Monroe 'Load Leveller' pneumatisch instelbare achterschokdempers, opgeknapte bladveren achter, nieuwe voordempers en een verbeterd servogestuurd remsysteem.
Deze veranderingen werken samen met de standaard schijfremmen en stuurbekrachtiging om een auto te creëren die 'heel leuk is' en 'een geweldige gezinsauto door de jaren heen'.

Hij ontdekte de auto in 1989 tijdens een bezoek aan zijn toekomstige schoonouders in België. De auto was betrouwbaar genoeg om er de afgelopen dertig jaar mee naar Le Mans en door heel Schotland te rijden.
Het was eigendom van een Amerikaanse heer die naar Californië was verhuisd, en ze overtuigden hem om het te verkopen aan hun toekomstige schoonzoon, die vervolgens een avontuur beleefde door het terug te rijden van zijn Europese thuis helemaal naar zijn huis in Schotland, wat een passende manier was om zijn decennialange relatie met zijn "geliefde" auto te beginnen!

De donkerblauwe metallic carrosserie ziet er fantastisch uit, nietwaar? En het is meteen duidelijk waarom ze destijds 'Glaserati' werden genoemd.
En deze is ook nog in goede staat. Met een gezonde glans op de afwerking en goede paneeluitlijning en sluitlijnen, spreekt het boekdelen over de restauratie en daaropvolgende curatie. Let wel, het werk omvatte een kale metalen respray nadat er een set nieuwe vleugels en dorpels (afkomstig van de Glas Club International) waren gemonteerd.

De lamplenzen zijn ook goed, net als het vensterglas en de badges. De extra spotlampen zijn ook een leuke toevoeging.
De stalen velgen zijn in een goede staat. De BMW chromen velgen zijn in een zeer goede staat en de velgen zijn voorzien van 195/70R14 Goodyear Eagle Ventura banden, die allemaal nog ruim voldoende profiel hebben.

De cabine is een waar genot en zit boordevol mooie details, zoals het driespaaks stuurwiel met houten rand, een uitgebreid instrumentarium in de vorm van een dashboard met zeven wijzerplaten en zwarte vinyl stoelen voor vier of vijf personen.

En het is allemaal in uitstekende staat, zonder zichtbare schade en met een verzorgde uitstraling, wat wordt ondersteund door het historische dossier.
De voorstoelen zijn vrij van scheuren, gaten en andere schade en zijn nog steeds stevig en comfortabel. De achterstoelen zijn, zoals je zou verwachten, in een nog betere staat en hun gebeeldhouwde vorm en grote centrale armsteun beperken misschien het comfort voor drie personen die naast elkaar zitten, maar ze verhogen het voor twee.
Er zijn wel vijf veiligheidsgordels met oprolmechanisme gemonteerd.
De bovenkant van het dashboard vertoont geen scheuren of andere schade, de bijpassende zwarte vinyl deurpanelen zijn in uitstekende staat en de hemelbekleding en de tapijten zijn schoon.

De instrumenten omvatten snelheid en motortoerentallen plus afgelegde afstand, brandstofniveau, koelvloeistoftemperatuur, olietemperatuur en -druk en tijd via een volledige reeks meters - en de vijf VDO-wijzerplaten zijn voorzien van een ingewikkeld 'V8'-symbool om de bestuurder eraan te herinneren hoe bijzonder hun auto is.
Wat betreft de wijzigingen ten opzichte van de originele specificaties: twee van de instrumenten in het dashboard zijn recent vervangen, de achterste zijpanelen zijn voorzien van luidsprekers en in de kofferbak bevindt zich een Sony CD-wisselaar.

Edinburgh Sports Cars heeft onlangs de BMW onder handen genomen, wat hem £ 1.700 kostte. Het ging om een opgeknapte radiator, voorste schokdempers, waterpomp en accu, plus wat aanpassingen aan de bedrading van de koplampen en het handremmechanisme.

Dit bouwt voort op het feit dat hetzelfde bedrijf eerder dit jaar een aantal dingetjes heeft geregeld, en die rekening van vier cijfers voegt zich bij vele andere van hen: in totaal is er iets meer dan £ 7.500 aan papierwerk, en dit bedrag omvat niet de facturen in het geschiedenisbestand van andere bedrijven voor service en onderhoud door de jaren heen.
Zoals al eerder vermeld, ging de originele V8-motor kapot tijdens zijn eigendom en de verkoper besloot om een E28-motor uit de 5-serie te monteren. Dit heeft, zegt hij, de auto getransformeerd en als enthousiast lid van de Glas Club International - iets wat hij de winnende bieder aanraadt om lid te worden - doneerde hij de motor aan hen om te gebruiken als reserveonderdelen.

De vervangende motor start prima, draait stationair en op toeren zoals het hoort, en doet dat allemaal met een goede oliedruk en zonder storende geluiden.
Aan de onderkant zit op de gebruikelijke plekken wat normale oppervlakteroest. Het zou handig zijn om dit eraf te borstelen en de restanten te behandelen om ze te verwijderen.
Bij de verkoop zijn diverse reserveonderdelen inbegrepen, waaronder een chromen grille, wieldoppen en buitenspiegels.

Het APK-certificaat van de BMW is geldig tot januari 2025, de recente voertuiggeschiedeniscontrole is positief en het geschiedenisdossier bevat voldoende documentatie om de kwaliteit van de curatie door de jaren heen te bewijzen.
Deze auto zal te zien zijn in de aanstaande film Lockerbie met Colin Firth, die uitgezonden zal worden op Sky TV.

Deze uiterst zeldzame BMW Glas Coupé is onlangs opgeknapt en subtiel geüpgraded om beter te voldoen aan de uitdagingen van de wegen van de 21e eeuw. Hij is in topconditie en klaar om alle beproevingen van de komende dertig jaar het hoofd te bieden.

Het is een zeer stijlvol voorbeeld van een auto waarvan de meesten nog nooit hebben gehoord en die overal waar hij komt enorm veel aandacht trekt met zijn elegante ontwerp van Pietro Frua.

De auto is momenteel geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, met een geldig DVLA V5-document en een geldige APK, en staat op naam van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf van de verkoper.

Bezichtiging wordt sterk aangeraden, dit juweeltje bevindt zich in Turijn, Italië. Bezichtigingen zijn strikt op afspraak.



bezoek website

Advertentie

Referentie
TKV-380000
Publicatie
19-10-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Glas V8
Bouwjaar
1968
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 25.000

Verkoper

Naam
Catawiki
Adres

Nederland

route plannen
E-mail
terug naar overzicht andere BMW oldtimers
Auctim online auctions
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Waardetaxaties.nl - uw expert in taxeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling